Astăzi body piercing-urile sunt la modă, fie că e vorba de piercing în buric sau în limbă, însă oare câți știu că istoria body piercing-urilor datează de mii de ani.
Cum au evoluat Body Piercing-urile?
Cel mai probabil, prima încercare de body piercing a oamenilor, a fost piercing-ul în ureche, deoarece este o zonă foarte accesibilă. Cea mai veche mumie cu piercing-uri în ureche și cu lobii urechii largiți (7-11 mm în diametru) a fost găsită înghețată într-un ghețar australian. Testele arată că mumia are peste 5000 de ani!
Primele piercing-uri în ureche au aparut la triburile primitive, unde aveau semnificații magice, deoarece credeau că demonii și spiritele rele erau respinse de metal. Pe de altă parte pentru marinari, se credea că piercing-ul în ureche le îmbunătățea vederea.
În multe societăți piercing-ul în ureche este un ritual al pubertății, când fiecare părinte găurește o ureche a copilului ca simbol al dependenței față de ei. Egiptenii antici se numără printre cei mai vechi purtători de piercing-uri în urechi.
Piercing-ul în nas își are originea în Orientul Mijlociu și a apărut acum 4000 de ani. În India a fost adus în secolul al XVI – lea, de către împăratul Mughal. Se credea că piercing-ul în nara stângă are rolul unui tratament cu acupunctura, care facilita nașterea. În tradiția triburilor, mărimea inelului din nas denota bogăția familiei. Soțul dăruia soției un astfel de inel la căsătorie și era considerat a fi un obiect de siguranță în caz de divorț.
În timpurile îndepărtate toate tipurile de piercing aveau o semnificație socio-politică. De exemplu, piercing-ul în sfârc și cel în buric simboliza puterea gladiatorilor romani, în timp ce piercing-urile în buric erau specifice faraonilor, cei care nu aveau acest rang și purtau piercing în buric erau pedepsiți.
Însuși Iulius Caesar a purtat piecing-uri în sfârcuri pentru a arăta legătura cu poporul și armata sa. Body piercing-urile apar și în Biblie, unde conform Vechiului Testament reprezentau simbolul bogăției și frumuseții.
Pe de altă parte Aztecii, Mayașii și Indienii americani purtau piercing-uri în limbă pentru că făceau parte din ritualurile lor religioase. Credeau că aceste piercing-uri îi aduc mai aproape de Zeii lor. Triburile de războinici purtau piercing-uri în sept pentru a părea mai fioroși în fața dușmanilor. Pentru aceste piercing-uri foloseau oase, pene și fildeș.
În America Centrală și de Sud piercing-ul în buză era mai des întâlnit și considerat a fi mai frumos. La Azteci și la Mayași piercing-urile pentru buză erau din aur sau din jad. Des întâlnite erau și găurile foarte mari în care se inserau plăci de lemn pentru a evidenția buzele.
Pe tot parcusul istoriei piercing-urile au reprezentat o modalitate de a arăta bogăția.
Piercing-urile în societatea actuală
Astăzi majoritatea persoanelor au piercing-uri și acest lucru se datorează și faptului că nu mai există restricții de statut.
Acum, piercing-urile sunt făcute de profesioniști, folosind ustensile speciale, cele mai populare zone fiind lobul urechii, limba, buricul și nasul, iar gradul de durere depinde de zona aleasă. Piercing-urile genitale și cele în sfârc, cu siguranță sunt mai dureroase decât celelalte.
Motivele pentru care oamenii optează pentru body piercing-uri sunt numeroase și pornesc de la motive religioase, valoare estetică, plăcere sexuală, sau pur și simplu reprezintă o modalitate de exprimare a personalității fiecăruia, sau o formă de rebeliune împotriva culturii și societății.
Acest tip de bijuterii este pentru tine? Dacă răspunsul este da, te așteptăm la Eli Tattoo Studio cu ideile tale :). Contactează-ne pentru o programare.