Piercing-ul în sept a fost probabil al doilea cel mai comun tip de piercing în rândul oamenilor primitivi, după piercing-ul în ureche, fiind mai des întâlnit chiar și decât piercing-ul în nară. Piercing-ul era constituit din oase, pene, fildeș, bucăți de lemn sau alte materiale găsite în natură.
Piercing-ul în sept apare preponderent în rândul războinicilor, mai ales datorită faptului că un războinic cu un fildeș mare pe post de piercing în sept îl făcea să pară mai puternic. Folosirea fildeșului porcilor mistreți pentru piercing-ul în sept era foarte populară în Irian, Jaya, Noua Guinee, dar și în Insulele Solomon. În rândul tribului Asmat din Irian, Jaya, cel mai popular fildeș folosit pentru piercingul în sept este numit Otsj. De obicei, acest Otsj este un os de 25 mm în diametru. Cel mai adesea osul provine de la piciorul porcului, dar alteori putea fi tibia unui dușman răpus în luptă.
Piercing-urile în sept au reprezentat o tradiție specifică Aztecilor, Mayașilor și Incașilor. Aceștia purtau diferite bijuterii, drept piercing în sept, însă cele mai populare erau cele din jad și aur datorită conotațiilor religioase. Indienii din Panama continuă tradiția și poartă inele din aur pur în sept.
Acest tip de piercing este întâlnit și în Nepal și Tibet. Câteodată bijuteria este atât de mare încât reprezintă un impediment când vine ora mesei.
Australienii aborigeni îți făceau piercing-uri în sept pentru a-și îndrepta nasul. Cu ajutorul unui băț sau os, trecut prin interiorul piercing-ului, ei încercau să obțină acest efect al nasului drept deoarece credeau că este un aspect estetic foarte important.
În rândul triburilor Bundi și al celor din Noua Guinee, piercing-ul în sept se făcea începând cu vârsta de 18 ani, pe când alte triburi făceau copiilor astfel de piercing-uri începând de la vârsta de 9-10 ani.
Femeile bengaleze purtau piercing în sept ca mărturie a căsătoriei. Această tradiție se mai păstrează și astăzi în unele zone.
În Nepal multe femei continuă tradiția piercingului în sept și în nara stângă. În cele mai multe cazuri piercing-ul este de aur pentru a arata statutul social, tribal și religios în cadrul comunității.
Dacă ești de părere că te-ar caracteriza un astfel de piercing, programeaza-te la EliTattoo&Piercing!