Sutherland Macdonald, a fost primul artist tatuator profesionist Britanic, celebrat într-o expoziție la Muzeul din Londra.

Dacă ai fi trăit în secolul al XIX – lea în Londra și ți-ai fi dorit un tatuaj, indiferent de ce statut social ai fi avut, era un singur loc unde puteai merge, la salonul lui Sutherland Macdonald, primul artist tatuator profesionist britanic.

Imagini rare cu Macdonald și opera sa, precum și alte lucruri legate de cariera sa au fost expuse la expoziția din ianuarie de la Muzeul din Londra.

S-a descoperit recent, faptul ca Macdonald a fost prima persoană care a oferit servicii profesionale de tatuaje în Londra. Publicația Post Office Directory, din vremea aceea, un fel de Pagini Aurii, a creat categoria tatuatori, pentru el în 1894 și Macdonald a fost singurul contact afișat acolo timp de 4 ani.

Matt Lodder, lector în arta contemporană și cultură vizuală la Universitatea din Esssex, a lucrat la amenajarea expoziției și a spus “În timp ce arta tatuajelor evolua, nu era nicio dovadă a existenței unui alt salon profesionist în Marea Britanie.”

Se credea că cineva pe nume DW Purdy, ar fi fost primul care ar fi deschis un salon în Londra în 1870, însă studiile lui Lodder au arătat că totul a fost doar un mit din cartea numită, Memoriile unui Tatuator, a lui George Burchett, publicată în 1953.

Dr. Lodder a găsit imagini cu tatuaje făcute de Macdonald în mai multe locații, printre care Arhivele Naționale și Arhivele Zoologice de la Universitatea Harvard și au fost făcute publice pentru prima dată în cadrul acestei expoziții de la Muzeul din Londra.

Jen Kavanagh, custodele expoziției, a spus: “Cu siguranță, tatuajele au existat în Londra și înainte, mai ales, datorită călătorilor și celor care aveau contact cu alte culturi unde tatuajele erau proeminente.”

Un exemplu de tatuaj, realizat de Macdonald în 1897

3-tattoed-man-alamy

Macdonald a lucrat pe Strada Jermyn din Londra și a fost considerat unul dintre pionieri, alături de Tom Riley și mai târziu, Burchett. Macdonald a avut clienți de toate rangurile, de la duci la regii Norvegiei și ai Danemarcei.

Regele Britanic Edward al VII – lea s-a tatuat la Ierusalim, iar fiul său George al V – lea s-a tatuat în Japonia, instaurând un trend în rândul oamenilor obișnuiți.

“Unul dintre motivele pentru care Macdonald era așa de ocupat, era acela că oamenii, voiau să-l copieze pe rege“, a spus Dr. Lodder. “Macdonald susținea că l-a tatuat pe Geroge al V – lea, dar probabil, nu a făcut-o.”

Macdonald a început cu imagini mici, decorative și a progresat repede, la artă la scară largă, a spus Dr. Lodder. Munca sa a inclus dragoni japonezi, copii ale unor artiști ca William-Adolphe Bouguereau și lucrări cu natura sălbatică ale lui Archibald Thorburn.

”Arta tatuajelor începuse să se dezvolte încă din secolul al XVI – lea, însă, oamenii au început să vadă această artă ca pe un serviciu pe care trebuie să îl plătească abia la sfârșitul secolului al XIX – lea”, a spus Dr. Lodder.

Expoziția a prezentat evoluția și dezvoltarea artei pe corp în ultimii 40 de ani, concentrându-se pe câte un salon, deschis în fiecare din ultimele patru decade.

“Sfârșitul anilor ’70 este cu adevarat interesant. Un punct culminant al istoriei tatuajelor, din mai multe puncte de vedere,” a spus Dr. Lodder. “Câteodată se face referire la această perioadă ca la o „renaștere” a artei tatuajelor, condusă de americani. Atunci a început să fie văzută mai mult ca o formă de artă, care a înflorit în nebunia actuală în care trăim.”

Acum sunt mai multe saloane ca niciodată, în Londra. “A fost o parte cu adevărat importantă care a contribuit la cultura orașului,” a adăugat Dr Lodder. “A adus toată lumea la un loc, de la regi și aristocrați la oameni de rând.”

Și tu ești pasionat de tatuaje? Te așteptă, nu la Londra, ci la EliTattoo&Studio Brașov să-ți transpunem ideile pe piele.