Toate cele 61 de tatuaje ale lui Ötzi, omul ghețurilor mumificat, au fost identificate. Acestea arată foarte bine în ciuda anilor care au trecut, fapt ce demonstrează că și tatuajele pot îmbătrâni frumos. Antropologii au identificat tatuajele de pe rămășițele de 5.300 de ani, folosind o nouă tehnică imagistică. Astfel, cercetatorii speră să găsească în sfârșit semnificația acestor tatuaje.

otzi

Cerneală străveche

În septembrie 1991, doi turiști au descoperit rămășițele omului ghețurilor, în Alpii italieni. De atunci, cercetătorii au analizat riguros corpul omului ghețurilor pentru a-și forma o imagine despre cum era viața în Epoca de Bronz, acum 5.300 de ani. Se știe că a suferit o serie de boli și în final a fost ucis de rana provocată de o săgeată care i-a strapuns umărul. Cu toate acestea, tatuajele sale rămân o enigmă ce trebuie elucidată. La primele studii au fost găsite între 49 și 57 de tatuaje, care până la urmă s-au dovedit a fi 59. Numărul a variat în timp pentru că tatuajele sale au fost greu de identificat. După 5.300 de ani pielea este degradată și maronie. În plus, tatuajele sale par a fi făcute prin perforarea stratului superior al pielii și apoi prin frecare cu cărbune. Pielea antică și închisă la culoare alături de cerneală neagră nu oferă un contrast prea bun. Pentru a mări contrastul, în cadrul celui mai recent studiu, cercetătorii au folosit o tehnica imagistica multispectrală care a detectat diferențe de culoare a pielii – chiar și la un nivel invizibil. Mărirea contrastului a dus la descoperirea unui set nou de tatuaje pe pieptul omului ghețurilor, numărul tatuajelor ajungând acum la 61.

iceman_map

Semnificația tatuajelor omului ghețurilor

Cele 61 de tatuaje ale omului de gheață sunt organizate în 19 grupuri diferite. Fiecare grup de tatuaje este un set orizontal sau vertical de linii. Se crede că tatuajele au fost folosite în scop terapeutic sau pentru diagnosticarea omului ghețurilor, pentru că grupurile de tatuaje sunt dispuse în partea de jos a spatelui și la încheieturi – probabil suferea de dureri de articulații și de spate. Tatuajele sale probabil marchează locurile pentru tratamentele cu acupunctură sau poate că tatuajele în sine reprezentau un tratament. Cu toate acestea, ultimele descoperiri ale oamenilor de știință, arată că tatuajele de pe pieptul omului ghețurilor sunt plasate pe o zonă care nu prezintă urme de boală. Această ultimă descoperire a dat naștere unor numeroase teorii despre semnificația tatuajelor omului ghețurilor. O altă presupunere a cercetătorilor este reprezentată de posibilitatea existenței unei alte probleme de sănătate care ar fi putut cauza durere în zona pieptului, însă acest lucru nu poate fi depistat în rămășițe.

tattoos1

Până la urmă, toate aceste teorii ar putea fi greșite și tatuajele pot avea o cu totul altă simbolistică, dar întregul ansamblu artistic prezent pe corpul omului ghețurilor reprezintă un punct de plecare pentru cercetători și totodată oferă o serie de modele pentru tatuatorii contemporani, in stilul mumiei :).