Flavia Carvalho, în vârstă de 31 de ani este un artist tatuator din Curtiba, Brazilia. Fiind foarte talentată a fost contactată pentru a realiza diferite tatuaje.
Cu doi ani în urmă, a avut o clientă, care voia să acopere o cicatrice de pe abdomen. Cicatricea avea o poveste teribilă, fiind rezultatul unui atact violent. Acela a fost momentul în care Carvalho s-a hotărât să-și folosească aptitudinile ca să ajute și alte femei.
Carvalho a mărturisit cum a schimbat-o povestea din spatele cicatricei clientei sale:
„A fost într-o seară în club și când s-a întors, un bărbat s-a apropiat de ea și a înjunghiat-o cu un cuțit de buzunar. Când a văzut tatuajul a fost extrem de emoționată și reacția ei m-a impresionat profund.”
Atunci mi-a venit ideea de a face tatuaje gratis femeilor care aveau urme ale violenței domestice sau ale mastectomiilor.
Fiecare tatuaj este un mijloc de îmbărbătare și de redare a încrederii în sine.
Impresionată de povestea acestei femei, Carvalho a inițiat proiectul A Pele da FLor (The Skin of the Flower). Atunci a început să tatueze gratis peste cicatricile femeilor, care au fost victimele unor acte de violență.
Pentru a răspândi acest fenomen, a distribuit poze cu cicatricile înainte și după tatuare, împreună cu povestea fiecăreia.
Această cicatrice este rezultatul unei împușcături. Prietenul ei a fost cel care a împușcat-o.
Aceasta este o cicatrice de la o înjunghiere cu un pahar spart. Carvalho spune că reacțiile acestor femei când ajung la ea sunt puternice și impresionante.
„Afecțiunea și camaraderia sunt mai profunde decât mi-aș fi imaginat,” spune ea. „Ele mă contactează din toată țara și din toată lumea. Vin la salon, îmi împărtășesc poveștile, durerea și optimismul lor și îmi arată cicatricile”
Unele fotografii pe care le distribuie sunt însoțite de poveștile din spatelelor, în care victimele povestesc cum au ajuns să capete acele cicatrici.
Această femeie a fost înjunghiată de fostul iubit. Artistul tatuator descrie impactul pe care îl au tatuajele asupra acestor femei.
„Devin entuziasmate și optimiste,” a spus ea. „Este minunat să vezi cum se schimbă relația cu corpul lor după ce își fac tatuaje. Le urmăresc pe multe dintre ele pe Facebook și văd cum după ce au fost rușinate de corpurile lor cu cicatrici, postează apoi poze îmbrăcate în rochii și par așa fericite, schimbate. Este ceva care le transformă.”
Această cicatrice a fost dobândită în urma unor înjunghieri multiple în abdomen. Ea și-a exprimat mulțumirea față de Carvalho prin mesaje postate pe Facebook.
Carvalho nu tatuează doar victime ale violenței, ci și femei care au suferit o operație de mastectomie.
Carvalgo a spus că țelul principal al acestui proiect este să facă lumină în privința problemei violenței domestice. Acum lucrează cu grupuri de femei și cu poliția locală pentru a intra în contact cu cele care ar avea nevoie de serviciile ei.
Oricum, Carvalho a spus că mai sunt multe de făcut: „Este un grăunte de nisip, lumea este plină de lucruri la care trebuie să ne gândim. Drumul este lung în ceea ce privește protejarea femeilor împotriva violenței.”