Pentru femeile care au supravietuit cancerului la san, reconstructia sanilor si mameloanelor reprezinta primul pas pentru a redeveni ceea ce erau inainte. O organizatie din Colorado ajuta femeile care in locul reconstructiei aleg vindecare emotionala – prin intermediul tatuajelor care acopera cicatricile.
P.ink este un grup care ajuta supravietuitoarele cancerului sa intre in legatura cu artistii tatuatori. Prima aniversare a grupului a fost in 2013 cand a strans bani intr-o singura zi in Brooklyn, New York si a platit tatuajele a 10 femei. In 2014, exenimentul in care au fost implicati si artisti tatuatori voluntari s-a extins in 12 orase din SUA si Canada, ajutand astfel 38 de femei.
„Consider ca multe femei care au supravietuit vad acest eveniment ca pe o oportunitate pentru a defini ceea ce a insemnat cancerul la san pentru ele si este un mod de a-si regasi increderea in fortele proprii,” a spus Noel Franus, cel care a lansat P.ink cu ajutorul celor de la agentia de publicitate CP+B, unde lucreaza.
Lui Franus i-a venit aceasta idee dupa ce cumnata sa, Molly Ortwein, a suferit o dubla mastectomie si a dorit ceva mai mult decat reconstructia sau tatuarea mameloanelor. Ea a cerut sfatul familiei in legatura cu alegerea tatuajului si pana la urma in 2013 a optat pentru un copac pernambuco inflorit.
Organizatia are si o ramura caritabila, P.ink strange bani pentru a plati artisti tatuatori cu experienta pentru a lucra cu supravietuitoarele.
P.ink a creat o aplicatie pentru smartphone, unde femeile pot vedea tatuajelor si pot incerca unul prin intermediul unei fotografii. Grupul P.ink are in vedere crearea unui salon de tatuaje special pentru femeile cu cancer la san si doreste dezvoltarea unui program de training pentru artistii tatuatori.
Diane de Jesus s-a numarat printre femeile tatuate la Brooklyn in timpul primului eveniment P.ink. Nutritionista in varsta de 34 de ani a cerut un tatuaj cu un porumbel pe sanul stang reconstruit, pentru ca visa pasari in timp tratamentului. Aceasta a marturisti ca tatuajul a insemnat pentru ea recapatarea controlului: „Nu imi mai vad cicatricea si aceasta este cea mai mare surprisa si cadou in urma acestui proces.”
Mari Jankowski, 44 ani, si-a facut in decembrie la P.ink, un tatuaj reprezentand un crin mov. A fost diagnosticata cu cancer la san si a fost supusa unei duble mastectomii si unei histerectomii in 2011, aceste masuri agresive s-au datorat in mare parte fatului ca avea gene de cancer la san si ovarian, dupa ce isi pierduse stabunica, doua bunici si mama din cauza unui tip cancer care a debutat cu cel la san.
Jankowski a vrut sa isi ascunda cicatricea lasata de chimioterapie in partea de sus a sanului stang, spunand ca multa lume o confunda cu un cos. Ea a fost tatuata de Ashley Neumann, artist tatuator la Tattoo&Co. in West Allis.
Jankowski i-a cerut lui Neumann un tatuaj care sa cuprinda simbolul roz al cancerului la san si un crin – floarea preferata a bunicii si mamei sale. „Ceea ce a facut Ashley este absolut fabulos. Am cautat asa ceva timp de doi ani si jumatate si ea a reusit de la prima incercare”, a spus Jankowski in timp ce se pregatea pentru tatuaj la salonul lui Neumann.
Neumann, artist tatuator in varsta de 24 de ani, mai lucrase pe astfel de cicatrici lasate de cancer si spunea: „Cu siguranta este ceva ce vrei sa-ti reuseasca pentru ca stii cat de mult inseamna pentru ele”.
Doua ore mai tarziu, Jankowski avea tatuat crinul pe care si-l dorise atat de mult: „Oh, este uimitor. Wow” – „Nu o sa plang.” a spus ea in cele din urma.