Tatuajele sunt mai populare ca oricand, insa poti fi refuzat la un interviu sau concediat de la locul de munca din cauza acestora, iar unele persoane care poarta tatuaje doresc sa fie protejate de lege.
Esti perfect pentru un anumit post, ai toate abilitatile necesare, dar daca sefului nu ii plac tatuajele, exista o mare posibilitate sa nu te angajeze.
De exemplu, in iulie Jo Perins, consultant la Milton Keynes, a fost concediata pentru nu si-a acoperit corespunzator tatuajul de 4 cm in forma de fluture, incalcand astfel politica firmei, iar lista acestor cazuri poate continua.
Conform unui sondaj realizat de catre Asociatia Britanica de Dermatologie in 2012, unul din cinci britanici poarta un tatuaj, de la sotia prim-ministrului Samantha Cameron, care are tatuat pe glezna un delfin, pana la celebritati precum David Beckham si Cheryl Cole, iar in randul americanilor doi din cinci au un tatuaj.
Un studiu realizat de Asociatia Britanica de Sociologie arata faptul ca manageri isi exprima frecvent dezacordul in ceea ce priveste tatuajele vizibile ale angajatilor.
Adeptii acestui stil de arta sunt total impotriva felului in care sunt tratati de catre companii, cei care poarta tatuaje si in consecinta au inaintat numeroase petitii legate de discrimarea persoanelor tatuate.
Un tanar de 34 de ani din Birmingham se declara a fi cel mai tatuat barbat din UK si a condus o campanie de protejare a statutului de angajat al persoanelor cu modificari corporale. El sustine faptul ca tatuajele reprezinta o alegere a unui stil de viata, exprimarea unei identitati.
Reprezentatii companiilor se apara spunand ca fiecare are dreptul sa isi aleaga angajatii dupa criteriile pe care le considera necesare si relevante. Conform legilor din UK este perfect normal si legal ca manageri sa refuze sa angajaeze pe cineva din cauza tatuajelor, sustine expertul Helen Burgess, partenera a firmei de avocatura Shoosmiths, exceptie facand insa tatuajele religioase.
Pe de alta parte se spune ca aceasta arta are caracteristici de protectie, fiind strans legate de credintele oamenilor.
Cei care poarta tatuaje cu conotatii legate de droguri, violenta, crima, moarte, sau chiar fotbal pot fi refuzati la un interviu, pe cand tatuajele mici, ce reprezinta un trandafir sau un fluture pot fi mai usor acceptate in mediul de lucru.
Din cauza faptului ca foarte multe companii nu accepta ca angajatii lor sa poarte tatuaje, mai ales la vedere, multi artisti tatuatori refuza sa tatueze, fata, gatul sau mainile.
De exemplu, in Japonia tatuajele exista inca din anii 5000 inainte de Hristos, iar in secolele sapte si opt tatuajele reprezentau o forma de a pedepsi criminalii, insa in prezent aceasta arta dervine din ce in ce mai apreciata, mai ales in randul tinerilor, pentru ca in acest fel ei considera ca isi exprima si isi pastreaza amintirile cele mai pretioase.
Asadar cand vrei un tatuaj trebuie sa pui in balanta ceea ce iti doresti mai mult: tatuajul sau jobul mult visat.
Tu ai trecut prin astfel de situatii din cauza tatuajelor tale? Impartaseste-ne si noua experientele tale.