La sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, popularitatea tatuajelor a crescut in lumea circului. Cu cat circul se dezvolta, cu atat arta tatuajelor evolua, iar cand circul s-a oprit din evolutie, oamenii tatuati si artistii tatuatori au ramas fara loc de munca.

De peste 70 de ani, fiecare circ cu renume a angajat persoane tatuate in intregime. Unii dintre ei participau la spectacole secundare, iar altii erau parte a echipei circului traditional la momentele de jonglerie sau de inghitit sabii.

charles_wagner_ringling_bros1915

Circurile rivale erau intr-o competitie continua pentru a obtine serviciile celor mai talentati oameni tatuati, platindu-le salarii atractive. Cei mai multi dintre artistii tatuati si-au castigat banii calatorind cu circurile in timpul primaverii si verii, iar iarna se intorceau acasa. Circul era locul unde artistii tatuatori atrageau clienti prin munca lor, iar in urma spectacolelor ramaneau poze si postere care erau folosite pentru a face publicitate circului.

Legatura dintre arta tatuajelor si circ a inceput in 1804 cand Jean Baptiste Cabri a fost tatuat de catre Marquesas si ulterior a devenit artist la carnaval. In ultimii ani ai vietii sale a fost fortat sa concureze cu caini dresati si cu alte atractii amuzante in targuri, iar in 1822 a muri, sarac si uitat.

Primul showman englez tatuat a fost John Rutherford. Se spune ca a fost capturat si tinut prizonier de Maori. In timpul cat a fost tinut prizonier de Maori, a participat la razboi, vanatoare si alte activitati tribale. Dupa ce s-a intors s-a integrat intr-o caravana, unde isi arata tatuajele si povestea aventurile sale.

Phineas T. Barnum, binecunoscut in timpul secolului XIX, este cel care a organizat primul grup de expozitie cu oameni unici. Una dintre principalele atractii ale Muzeului American Barnum, a fost James F. O’Connell, care a avut onoarea de a fi primul barbat tatuat prezentat in Statele Unite. El si-a incantat audienta cu aventuri exotice si salbatice petrecute in Insulele Caroline, unde a fost capturat de bastinasi si tatuat de mai multe virgine voluptoase. El a fost fortat sa se casatoreasca cu ultima dintre acestea, care l-a tatuat. Patronii muzeului, majoritatea care nu vazusera niciodata tatuaje, au fost impresionati.

In 1869 calea ferata a legat coasta de est a Statelor Unite cu cea de vest, circul cunoscand o perioada de dezvoltare si de prosperitate, crescand totodata oportunitatile de angajare ale mai multor oameni tatuati si ale artistilor tatuatori.

Printul Constantine

Constantin, un grec, care a petrecut multi ani in Burma, s-a tatuat cu intentia de a intra in lumea spectacolelor. Era artistul cu cele mai elaborate si deosebite tatuaje ale vremii. A marturisit ca era nevoie de patru oameni care sa il tina in timp ce era tatuat in fiecare dimineata timp de trei ore, a avut nevoie de trei luni de zile pentru a se tatua in totalitate.

print-constantin

O data cu aparitia masinii electrice de tatuat, multi au fost atrasi de sansa unei vieti facile in cadrul circului. „La Belle Irene”, a debutat la Londra 1890, fiind prima femeie tatuata complet care a aparut in cadrul unui circ. Printre tatuajele sale se numarau flori, pasari, inimi, cranii, cupidoni si inscriptii sentimentale imprumutate din arta comerciala a acelor timpuri. Londonezilor li s-a spus ca a primit aceste tatuaje in semn de protectie pe taramul salbatic (Texas), impotriva avansurile nepoftite ale nativilor.

In timpul secolului al XIX lea, circul a cunoscut o perioada fara precedent de dezvoltare si prosperitate. O data cu aceasta dezvoltare, cererea de persoane tatuate a crescut, iar competitia a devenit intensa, deoarece fiecare detinator de circ dorea sa iasa in evidenta cu spectacole cu tatuaje cat mai extravagante. Printre atractiile circurilor se numarau persoane tatuate, persoane care inghiteau sabii, cutite, foc, dar si jongleri, cititori de minti, oameni puternici, femei grase si luptatori.

S-a estimat ca in 1920, peste 300 de persoane tatuate complet, au fost angajate la circuri si pentru diferite spectacole, iar unii dintre ei castigau pana la 200 de dolari pe saptamana.

Marele Omi sau Omul Zebra

Cel mai faimos barbat tatuat al acestei perioade a fost Horace Ridler. In 1927, el i-a cerut artistului tatuator londonez George Burchett, sa-l tatueze cu dungi de zebra peste tot, inclusiv pe fata.

the-great_omi

Pentru ca asemanarea sa fie perfecta si-a facut un piercing in nas si in urechi. S-a supranumit The Great Omi (Marele Omi) si a fost unul dintre ciudatii circului cu cel mai mare succes din istorie. A reusit sa se evidentieze pentru ca era unic, iar in ultima parte a carierei sale cei tatuati erau din ce in ce mai rar intalniti in circuri si nu mai reprezentau o noutate. Dupa cel de-al doilea razboi mondial spectacolele cu astfel de ciudati nu au mai fost acceptate si doar cateva dintre marile circuri ii includeau.

freaks

Asadar, tu ai astfel de idei? Iti doresti ceva special? Daca stii ce vrei, contacteaza-ne si vei avea tatuajul asa cum ti l-ai dorit.